فهرست مطالب
از امروز هدف مهم و با ارزش بلاکیبیت شروع شد و قراره به زبان ساده، دنیای رمزارزها و یا همون ارزهای دیجیتال(که خیلی اصطلاح کاملی نیست) رو با هم مرور کنیم تا هرکسی که به این حوزه علاقه داره به راحتی بتونه اطلاعات کافی و مورد نیازش رو بدست بیاره. برای شروع اصطلاحات مهم دنیای رمز ارزها رو در چند قسمت باهم بررسی میکنیم و هر کدوم رو تا جایی که بتونم توضیح میدم که براتو شفاف بشه.
اصطلاحات رمزارزها
۱- کریپتو کارنسی(cryptocurrency):
کریپتو(مخفف کریپتوکارنسی) به هر رمزارز میگن، مثلا بیتکوین خودش یک کریپتوکارنسیه.
۲- اکسچنج(exchange):
به صرافیهای آنلاین معامله ارزهای دیجیتال میگن که توی ایران میشه به نوبیتکس و والکس و… و توی خارج از ایران به بایننس و بایبیت و… اشاره کرد.
شما معمولا برای خرید و فروش رمزارزها نیاز دارید که در یکی از این صرافیها حساب داشته باشید که با توجه به پول رایج کشورتون(ریال، دلار و…) به اون صرافی ریال بدید و به جاش ازش بیتکوین و یا سایر رمزارزها رو بگیرید و به هرجایی که میخواید منتقل کنید.
اگه تازه میخواید وارد این دنیا بشید حواستون باشه توی صرافی معتبری حساب داشته باشید، توو صرافیهای داخلی ممکنه پولشویی اتفاق بیوفته و تویه صرافیهای خارجی ممکنه به دلیل تحریمها حسابتون مسدود بشه که در هر دو صورت این شمایید که سرمایهتون رو از دست میدید، پس توو انتخاب صرافی مطمئن حتما دقت کنید.
۳- آلتکوین(alt coin):
از اونجایی که اولین کریپتوکارنسی که در سطح جهانی معروف شد و همهگیر شد بیتکوین هست ازش به عنوان پرچمدار این حوزه یاد میکنن و به همه رمزارزهایی که بعد بیتکوین اومدن مثل اتر(اتر رمزارز شبکه اتریوم هستش)، لایت کوین و… میگن آلت کوین.
۴- کوین(coin):
قبل اینکه مفهون کوین رو بگم بذارید یه توضیحی برای ساختار شبکههای رمزارزها بدم. همونطور که میدونید یا قراره بدونید، هر رمزارز دارای یک شبکهای از بلاک هاست که به صورت زنجیره به هم متصل شدن و ما هر کاری که در این شبکه مثل جابجایی پول انجام بدیم در بلاکهای این زنجیره ذخیره میشن.
اگر تیم توسعهدهنده اون رمزارز یک شبکه جدید و اختصاصی برای رمزارز خودش درست کنه که تحت قوانین خودش کار کنه بهش میگن کوین مثل بیتکوین، اتر و… و اگر این رمزارز برای خودش شبکه جدایی نداشته باشه و رویه یک شبکه دیگه مثل اتریوم سوار بشه و دیتاهای خودش رو در بلاکهای بلاکچین اتریوم ذخیره کنه، بهش میگن توکن.
۵- توکن(token):
مفهوم توکن رو دو مدل استفاده میکنند، تویه مدل اول میگن هر رمزارز یه توکن هست که روی یک شبکه قرار داره. مثلا اتر توکن شبکه اتریوم و یا xrp توکن شبکه ریپل(در صورتی که رمزارز اتر و شبکه اتریوم برای یک تیم توسعهدهنده هستند) و در مورد دوم که بیشتر عمومیت داره و در بالا هم توضیح دادیم توکن برای ارزهاییه که شبکه خصوصی خودشون رو ندارند و از شبکههای دیگر رمزارزها استفاده میکنند.
۶- توکن سواپ(token swap):
واژه سواپ به معنی مبادله، تعویض و جابجاییه پس به جابجایی یه توکن از یه شبکه به یه شبکه دیگه، توکن سواپ میگن.
مثلا ارز بلاکی روز اول که ایجاد شد رویه شبکه اتریوم قرار گرفت و بعدا که شبکه اختصاصی خودش رو ساخت سواپ کرد به شبکه خودش و ادامه فعالیت خودش رو به صورت کوین ادامه داد.
و یا یک سری ارزهای معروف بازار مثل TRX و… علاوه بر شبکه خصوصی خودش به صورت توکن هم در سایر شبکههای مطرح مثل اتریوم، بایننس چین و… هم هستن و اگر شما بخواید این ارز رو از یه شبکه به یه شبکه دیگه انتقال بدید به این عمل سواپ(swap) میگن.
۷- آیسیاو(ico):
آی سی او یا initial coin offering یعنی ثبت نام یا در اصل پیش ثبت نام برای دریافت یک کوین. معمولا توسعهدهنده کوینها و توکنهایی که تازه ساخته شدن برای اینکه خودشون رو به بقیه معرفی کنن و از طرفی سرمایه مناسب هم جذب کنن میان کوین خودشون رو در لیست ico صرافیهای معروف قرار میدن(یا خودشون به صورت شخصی اقدام به فروش ico) میکنن.
این نکته رو هم فراموش نکنید که درسته icoها میتونن سود خوبی به شما بدن اما باید در خرید کوینهایی که به صورت ico وارد بازار میشن خیلی دقت کنید چون اگر دقیق بررسی نشن ممکنه کلاهبردار هم باشن و شما سرمایتون رو از دست بدید.
۸- وایت پیپر(white paper):
وایت پیپر یا فارسیش میشه سپیدنامه به مستندات و راهنمای جامعی میگن که فلسفه، هدف و روش انجام یک پروژه رو به طور کامل توضیح بده و در حوزه رمزارزها معمولا هر پروژه یک کوین یا توکن هم کنار کار اصلی که انجام میده داره.
یکی از راههایی که میتونید اعتبار یک پروژه رو بررسی کنید اینه که وایت پیپر اون پروژه رو بخونید و ببینید اصلا ایده درستی پشتش هست یا نه؟ تیمی که دارن روی این پروژه کار میکنن افراد با دانشی هستن یا نه؟ و کلی معیار و متریک دیگه که باهم بررسیشون خواهیم کرد.
برای نمونه این وایت پیپر بیتکوین هست که میتونید دانلود کنید و مطالعه کنید: دانلود وایت پیپر بیتکوین
۹- ارزش کل بازار(market cap):
منظور از ارزش کل بازار به قیمت کل بازار اون رمزارز میگن که در واقع از فرمول تعداد کل اون رمزارز ضرب در قیمت یک واحد از اون رمزارز بدست میاد. برای مثلا ارز بلاکی ۱,۰۰۰,۰۰۰ واحد ازش تولید شده و هر کدام ۵ دلار ارزش دارد پس ارزش کل بازار ارز بلاکی برابر ۵ میلیون دلار(۵ * ۱,۰۰۰,۰۰۰) است.
ارزش کل بازار معمولا به سه دسته large cap، mid cap، small cap تقسیم میشوند(ارزش کل بازار بزرگ، متوسط، کوچک).
ارزش کل بازار هم یکی از معیارهایی است که با مورد اطمینان بودن یک ارز ارتباط مستقیم دارد زیرا بازارهای بزرگی مثل بیتکوین، اتریوم به ارزش بازار خیلی زیادی که دارند کمتر(این عدد هیچوقت صفر نیست) تحت تاثیر نوسانات و شرایط لحظهای بازار قرار میگرند اما از طرفی ارزهایی که تازه شروع به کار کردند و ارزش بازار کمی دارند در صورتی که درست فعالیت کنن و مورد استقبال عموم مردم قرار بگیرند سود بسیار زیادی رو به سرمایهگذاران خودشون میرسونن.
برای پیدا کردن مارکت کپ رمزارزهای مختلف میتونید به وبسایت coinmarketcap مراجعه کنید و رمزارزی مدنظرتون رو جستجو کنید و در نهایت صفحهای مشابه عکس زیر(مارکت کپ بیتکوین) مشاهده میکنید:
۱۰- وال یا نهنگ(whale):
به کسی که صاحب تعداد زیادی از یک رمزارزه به طوری که میتونه با خرید و فروش اون میزان رمزارز روی قیمتش تاثیر بذاره اصطلاحا میگن نهنگ بازار. توجه داشته باشید که بعضی وقتا نوسانات شدید بازار(بخصوص بازار ارزهای بزرگ مثل بیتکوین) به خاطر دستکاریهای همین نهنگهای بازاره(کافیه اکثر این نهنگها باهم اقدام به خرید و فروش یه رمزارز بکنن).
این نکته رو هم فراموش نکنیم که این افزایش و کاهشهای این شکلی روی بیتکوین روی قیمت سایر آلتکوینها هم تاثیر میذاره.
ادامه دارد…
اصطلاحات مهم به همین زودی تموم نمیشه و قسمتهای آینده به زودی در دسته آموزشها منتشر میشن. خوشحال میشیم مارو دنبال کنید و نظراتتون رو با ما به اشتراک بگذارید.